Het prachtige herfstweer maakt het erg aantrekkelijk om een boswandeling te maken. Ook onze viervoeters zijn dol op de herfst. Tussen al die bladeren op de grond, valt er immers heel wat leuks te ontdekken. Nieuwsgierige viervoeters gaan het liefst op onderzoek met hun mond, maar toch zijn er enkele snacks die ze beter niet verorberen, zoals bijvoorbeeld eikels en paddenstoelen. Veel honden vinden het erg leuk om ermee te spelen en in al hun enthousiasme durven ze wel eens een exemplaar in te slikken. Dat is niet geheel zonder gevaren, want eikels en paddenstoelen kunnen giftige stoffen bevatten. Let er dus op dat uw dier geen eikels of inslikt. Wanneer u na een wandeling vergiftigingsverschijnselen opmerkt zoals buikpijn, braken, diarree en nierfalen, belt u ons best zo snel mogelijk op.
Eikels
Geen paniek, van één eikeltje zal je viervoeter niet meteen doodvallen, maar het eten van een paar eikels kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken zoals buikpijn, braken, diarree en nierfalen. Bovendien kunnen eikels ook verstopping veroorzaken wanneer ze geheel worden ingeslikt. Het spijsverteringssysteem van honden is nu eenmaal niet uitgerust om zulk materiaal te verteren, zeker al niet de schil die om de eikel heen zit. Een eikel die volledig wordt ingeslikt, kan vast komen te zitten in de darmen, waardoor de hond geen ontlasting meer gaat maken, zijn buik gaat opzwellen en hij begint te braken. Er rest dan nog slechts één optie: de eikel chirurgisch laten verwijderen.
Paddenstoelen
We zien ze terug overal verschijnen, prachtige paddenstoelen die de bossen kleuren. Toch moeten we voorzichtig zijn want niet alle paddenstoelen zijn even onschuldig en kunnen giftig zijn voor mens en dier. Het antigifcentrum krijgt jaarlijks tussen de 300 en 500 oproepen voor ongevallen met paddenstoelen. Het centrum waarschuwt dan ook in een filmpje voor de gevaren van wilde paddenstoelen.
Symptomen van een paddenstoelvergiftiging variëren sterk, afhankelijk van het type van de paddenstoel:
- Braken
- Diarree
- Buikpijn
- Zwakte
- Slaapzucht
- Geel worden van de huid (geelzucht)
- Ongecoördineerde bewegingen
- Overmatig kwijlen (ptyalism)
- Epileptische aanvallen
- Coma
Meer informatie over paddenstoelen kan men vinden op de website van het Antigifcentrum via http://www.antigifcentrum.be/natuur/paddenstoelen.
In geval van twijfel of indien uw dier een paddenstoel van twijfelachtige afkomst heeft ingeslikt, belt u ons best meteen op.
Bron: Woef – De Standaard