Wat zijn teken?

Teken zijn uitwendige parasieten die gewoonlijk tussen de 1mm en 1cm groot zijn, afhankelijk of ze gevoed zijn of niet. Wereldwijd bestaan er meer dan 850 soorten, maar slechts 12 van hen zijn regelmatig terug te vinden op onze huisdieren. In onze streken kunnen drie soorten voorkomen:

  • Ixodes ricinus
  • Dermacentor reticulatus
  • Rhipicephalus sanguineus.

Waar kan mijn huisdier een teek oplopen?

Enkel als de omgeving van de teken niet te warm of te vochtig is, kunnen zij hun levenscyclus doorlopen. De temperatuur moet tussen de 7 en de 25°C zijn. Bijgevolg zijn tekenbesmettingen meestal seizoensgebonden en de risico’s het meest uitgesproken in de lente en de herfst. Hoewel ze zich ook ontwikkelen in een stedelijke omgeving, vindt u ze vooral terug in bossen en hoog gras.

Waarom is mijn huisdier het doelwit van teken?

Teken voeden zich uitsluitend met bloed van dieren en mensen waarin ze zich vastzetten. Ze hebben slechts nood aan drie maaltijden om hun levenscyclus te vervolledigen. Om tot bij hun prooi te komen, gebruiken teken steeds dezelfde hinderlaag: ze klimmen omhoog in de vegetatie en wachten tot een gastheer langskomt waaraan ze zich vasthaken. Vervolgens zetten ze zich vast op zijn huid en vullen ze zich met bloed, om zich daarna los te laten, terug op de grond te vallen en hun ontwikkeling verder te zetten.

Wat zijn de risico’s voor mijn huisdier?

Teken voeden zich met bloed van verschillende wilde dieren die soms drager zijn van bacteriën en virussen. Ze kunnen dus bij een volgende beet deze bacteriën en virussen doorgeven aan andere dieren of aan mensen en gevaarlijke ziektes zoals die van Lyme overdragen.

De belangrijkste ziektes doorgegeven door teken:

  • Babesiose, ook piroplasmose genoemd.
  • Ehrlichiose en anaplasmoses (bacteriële ziektes).
  • Borreliose, bij mensen ziekte van “Lyme” genoemd
  • Hepatozoonose, zeldzame parasitaire ziekte die opgelopen wordt door het inslikken van een teek.

Hoe mijn huisdier beschermen tegen teken?

Verschillende beschermingsmaatregelen kunnen genomen worden, zoals uw hond controleren na zijn wandeling en risicozones vermijden (bossen, hoog gras, …). Daarnaast is het raadzaam om een preventieve behandeling tegen teken te volgen. Er bestaan diverse methoden met verschillende manieren en frequenties van toediening (halsbanden, pipetten, tabletten, enz.). Wij bekijken dier per dier en gaan na welk product best bij uw dier past.

Hoe een teek verwijderen bij mijn huisdier?

Bij één of meerdere tekenbeten moet(en) de parasiet(en) zo snel mogelijk verwijderd worden met een aangepast instrument (tekenhaak). Om het risico op een overdracht van bacteriën, virussen en andere ziektekiemen te verminderen, zou de teek idealiter binnen de 24u na beet moeten verwijderd worden. Daarom is het aangeraden om uw hond of kat in de herfst en de lente na een wandeling altijd te controleren.

Hoe een teek verwijderen?

  1. Kam met een fijne kam de haren van uw hond opzij, zodat u de teek kan identificeren en lokaliseren.
  2. Schuif de haak aan weerszijden onder de teek, let er op dat u niet op zijn lichaam duwt.
  3. Trek niet aan de teek, maar pas een draaibeweging toe totdat hij loslaat
  4. Gooi de teek weg in een hersluitbare plastieken zak.
  5. Ontsmet de zone rond de beet met ontsmettingsmiddel, gebruik geen alcohol of ether.

En daarna?

Houdt de zone rond de beet en de algemene gezondheidstoestand van uw huisdier in het oog gedurende twee weken na het verwijderen van de teek. Raadpleeg ons bij uitslag, uiterlijke veranderingen, vermoeidheid of problemen met voeding en vertering.
 

Bron: Brave en Hector