We brengen ons in gereedheid voor het lange weekend en de voorspelde warmte. Er worden overal maatregelen genomen voor de komende hitte, maar wat met je huisdieren? We geven u graag enkele tips:

 

– Binnen

Hou je huisdieren zoveel mogelijk binnen, zeker als je het huis koel kan houden. Dat doe je door de gordijnen te sluiten of de rolluiken neer te laten.

 

Mogen je huisdieren niet binnen, voorzie dan schaduw of een plek waar ze kunnen schuilen tegen de zon. Zorg ervoor dat er geen plastic, glas of golfplaten in het kot aanwezig zijn: dit creëert een serre-effect waardoor het in de schuilplaats nog warmer wordt dan buiten.

 

– Water

Net zoals mensen kunnen huisdieren uitdrogen. Voorzie elke dag vers, fris water dat liefst op een schaduwrijke plek blijft staan. Overweeg een grotere kom dan normaal, zeker als je de hele dag van huis bent. Laat je hond in een zwembadje rollebollen of spuit hem nat om de verfrissing totaal te maken.

 

–    Niet thuis

Ben je niet thuis, vraag dan een buur, familielid of vriend om een oogje in het zeil te houden en je huisdieren te beschermen tegen de zon en hitte en te voorzien van water en afkoeling.

 

–    Elektriciteit

In gebieden waar de elektriciteit uitvalt door de hitte of waar geëvacueerd moet worden, wordt aangeraden de huisdieren mee te nemen, in de mate van het mogelijke.

 

–    Wandelen

Behandel je huisdieren net als kleine kinderen of bejaarden bij een hittegolf: geen zware inspanningen op het heetst van de dag. Wandel bij voorkeur ‘ s ochtends vroeg en/of ’s avonds laat en vermijd zeker de uren tussen 11 en 18 uur .

 

Zoek een schaduwrijke plek op en neem extra water mee voor je hond. Plan eventueel een rustpauze als je merkt dat de inspanning toch te zwaar is voor de hond.

 

Beton, asfalt en zand zijn te vermijden: deze kunnen de poten van de hond (of kat) zwaar verbranden. Je hond een duik laten nemen in een rivier of meer is ook niet altijd een goed idee: de warmte kan de waterkwaliteit aantasten en je hond opzadelen met bacteriën en diarree (wat uitdroging nog waarschijnlijker maakt). Opletten is de boodschap.

 

Bron: HLN